Μεταφορά φορολογικής κατοικίας

Αν μετακομίσατε πρόσφατα από την Ελλάδα σε χώρα του εξωτερικού, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα βήματα για τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας στην ελληνική εφορία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη διπλή φορολογία και να διαχειριστείτε σωστά τις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Παρακάτω, σας εξηγούμε τα απαραίτητα βήματα και τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διαδικασία.
Τι είναι η μεταφορά φορολογικής κατοικίας;
Η φορολογική κατοικία καθορίζει τη χώρα στην οποία φορολογείστε. Για να θεωρείστε κάτοικος εξωτερικού, πρέπει να διαμένετε στο εξωτερικό για περισσότερο από 183 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Αν για παράδειγμα μετακομίσατε μόνιμα στη Γερμανία, θα πρέπει να αλλάξετε τη φορολογική σας κατοικία από την Ελλάδα στη Γερμανία, ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία στην ελληνική εφορία.
Πότε πρέπει να κάνετε την αίτηση;
Η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας πρέπει να υποβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του επόμενου φορολογικού έτους. Για παράδειγμα, αν μετακομίσατε τον Μάρτιο του 2024, θα πρέπει να κάνετε την αίτηση έως τις 10 Μαρτίου του 2025.
Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;
Μετά την υποβολή της αίτησης, πρέπει να προσκομίσετε στην ελληνική εφορία τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο (αθεώρητο).
- Αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που υποβάλατε στη χώρα εξωτερικού.
- Βεβαίωση από δημόσια αρχή που αποδεικνύει τη μόνιμη εγκατάστασή σας στο εξωτερικό.
- Αποδεικτικά ημερομηνίας αναχώρησης και εγκατάστασης στη νέα χώρα, όπως:
- Σύμβαση εργασίας ή έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας.
- Βεβαίωση εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα.
- Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στο εξωτερικό.
- Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή της νέας σας χώρας.
Βασικά βήματα για τη διαδικασία:
- Υποβάλλετε την αίτηση μέχρι τις 10 Μαρτίου του επόμενου έτους.
- Συγκεντρώστε και προσκομίστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ελληνική εφορία.
- Βεβαιωθείτε ότι όλα τα έγγραφα είναι μεταφρασμένα επίσημα και φέρουν τη Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) ή Προξενική Θεώρηση, αν απαιτείται.
- Υποβάλλετε τα δικαιολογητικά μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
- Αναμένετε την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης.
Τι να κάνετε σε περίπτωση απόρριψης;
Αν απορριφθεί η αίτησή σας, ο συνηθέστερος λόγος είναι η έλλειψη δικαιολογητικών ή μη τήρηση των προθεσμιών. Μπορείτε να υποβάλετε ξανά την αίτηση, διασφαλίζοντας ότι τα δικαιολογητικά σας είναι πλήρη και μεταφρασμένα σωστά.
Τι συμβαίνει αν εγκριθεί η αίτησή σας;
Αν εγκριθεί η μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας, δεν έχετε πλέον φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα για εισοδήματα από το εξωτερικό. Ωστόσο, αν διατηρείτε εισοδήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνεχίσετε να υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν έχετε εισοδήματα στην Ελλάδα, δεν είστε υποχρεωμένοι να υποβάλετε δήλωση, αλλά συνιστάται να υποβάλλετε μια μηδενική δήλωση κάθε χρόνο.